Reipas satavuotias juhli isosti

Reippaiden Poikien satavuotisjuhlia juhlittiin isosti lauantaina 28.10. Pääjuhla keräsi Jyväskylän yliopiston juhlasaliin noin kaksisataa partioystävää ja partion ystävää. Juhlan lisäksi päivään kuului monia muitakin tapahtumia.

Juhlapäivän aamu alkoi partiokirkolla ja lupauksenantotilaisuudella kaupunginkirkossa, josta jatkettiin Lounaispuistoon ja Reippaiden Poikien marssin säveltäneen Martti Korpilahden muistomerkille. Seppeleen laskun ja yhdessä lauletun marssin jälkeen oli keittolounaan ohessa aikaa tutustua juhlasalin aulaan pystytettyyn näyttelyyn sekä tavata partiotuttuja useilta vuosikymmeniltä.

”Mitenkäs RP:llä nykyään sitten menee? Mielipiteitä on monia. On semmoisia, jotka katsovat tilastoihin, on yleistä toimintaa ja sitten esimerkiksi näkyvyyteen liittyviä. Kaiken kaikkiaan sanoisin, että RP:llä menee tällä hetkellä todella hyvin! Meillä on tällä hetkellä mieletön draivi päällä. Olen nyt kymmenen vuotta ollut tässä lippukunnassa johtajana ja sanoisin, että sinä aikana koskaan ei ole ollut yhtä kovaa meininkiä päällä.”

Pääjuhla nivoi yhteen lippukunnan historiaa ja tätä päivää. Ohjelmassa kuultiin muun muassa sisupartiolaisten ajatuksia lippukunnasta ja Harjun Partiotyttöjen lauluesitys. Nähtiinpä lavalla useampi sketsihahmokin, kuten vaikkapa Merkkisen veljekset Ansio ja Ensio sekä HC-Partiolainen, joka oli jäljittänyt juhlan juontajaparia Eeroa ja Hannesta jo useamman vuoden ajan.

”Jokaisen pitää olla valmis heittämään ajoittain vanhoja ennakkoasenteita ja tapoja roskiin ja ruveta täysillä kokeilemaan asioita uudella tavalla. Jokaiselle ikäluokalle pitää antaa mahdollisuus päästä rakentamaan siitä partiosta heidän itsensä näköistä. Lopultahan sillä ei todellakaan ole mitään väliä millaisia tuloksia jokin tietty projekti tuo tullessaan. Se homma voi mennä ihan poskettomasti mönkään, mutta lopulta ei pidä antaa sen vaikuttaa arviointiin. Tärkein tulema on se fiilis. Se, että osallistujilla on hyvä fiilis ja se, että johtajilla on hyvä fiilis. Meidän on muistettava, että itseisarvo toiminnassa on se yhdessä tekeminen. Se, että kasassa hyvä jengi, johon kuuluvat niin johtajat kuin myös kaikkein pienimmät partiolaiset. Se, että kaikki tekevät asioita yhdessä hyvällä meiningillä.”

Perinteitä noudattaen juhlassa kuultiin totta kai myös juhlapuheita ja jaettiin ansiomerkkejä. Reippaat Pojat saivat myös kaksi uutta kunniajäsentä, kun lippukunta kutsui kunniajäsenikseen Asko Oikarin (kunniajäsen nro 3) ja Mirja Knuuttilan (nro 4).

Juhlassa julkistettiin myös lippukunnan historiateos ÄrräPee 100. Teos on laadittu Repotuen johdolla lippukunnan konkareiden ja Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen avulla. Kunniakas teos kokoaa lippukunnan ja laajemminkin partion vaiheita yhteen sadan vuoden ajalta.

”Mutta ei hyvä henki muodostu pelkästään siitä, että tehdään yhdessä mitä hulluimpia asioita. Olen huomannut, että RP:llä on yksi taito, mikä on selkeästi ylitse muiden ja tekee meistä vahvemman yhteisön. Reippailla Pojilla on mieletön kyky joustaa. Juhlavuoden aikana meillä on tullut vaikka minkälaisia vastoinkäymisiä, tilanteisiin on tullut täysiä yllätyksiä ja on menty ihan päälaelleen. Kolotilat on jouduttu vaihtamaan kahteen kertaan ja tapahtumissa suunnitelmat on välillä mennyt pieleen niin että tukka vaan heilahtaa. Monessa muussa ympäristössä olisi varmasti lähestytty täyttä toimintakyvyttömyyttä ja lamautumista. Mutta mitä tapahtuu RP:ssä? Porukassa todetaan viileästi, että hommat menivät ihan erilailla kuin on suunniteltu, mutta sen jälkeen kaikki lähtee yhdessä korjaamaan tilannetta parhaan pystymisensä mukaan. Ja kaikista ihmeellisintä tässä on se, että kaikki tapahtuu ilman suurempia kitinöitä ja koko jengi lähtee heti tekemään asioita yhteisön eteen. Kukaan ei jää pidemmäksi aikaa surkuttelemaan tapahtumaa, vaan siinä vaiheessa, milloin leuka olisi painunut rintaan luovuttamisen merkiksi, niin koko RP:n vankkuri on jo käännetty ja se jyrisee kohti seuraavaa haastetta.”

Juhlapäivän päätti iltajuhla ravintola Lozzilla. Iltajuhla kokosi yli 80 henkeä yhteen nauttimaan juhlapäivän illallista. Illan ohjelmassa oli sielläkin musiikkiesityksiä ja sketsejä sekä palkitsemisia. Pokaalit nappasivat muun muassa vuoden partiopoika ja mr. Reipas Poika.

”RP:llä on ollut ongelmaa viestiä itsestään ulkopuolelle, ja se on vieläpä toiminnan jatkuvuuden kannalta melkeinpä tärkeintä. Jotta voi jatkossakin menestyä, on myös tärkeää kertoa toiminnasta ulospäin. Kaikesta innokkuudesta, onnistumisista ja aikaan saannoksista pitää kertoa. Kaikki haluavat olla osana menestyvää joukkoa, jossa on hyvä harrastaa mukana.”

Juhlapäivän lisäksi viikonlopun aikana halukkailla oli mahdollisuus vierailla sekä saunoa ja yöpyä lippukunnan kämpällä Haukkapirtillä. Perjantai-iltana lippukunnan johtajat kävivät laskemassa kynttilät edesmenneiden lippukunnanjohtajien haudoille.

”Me kaikki yhdessä olemme tehneet Reippaista Pojista parhaan paikan harrastaa partiota. Tuetaan toisiamme jatkossa, ollaan yhtenäinen lippukunta, uskalletaan tarttua mahdollisuuksiin ja pysytään aktiivisina, jotta Reippaat Pojat tulee olemaan parhaimmillaan myös seuraavat 100 vuotta!”

Pääjuhla kokonaisuudessaan on katsottavissa Reippaiden Poikien Facebook-sivulla. Sivulle pääset klikkaamalla tästä.

Juhlassa esitetty sisupartiolaisten videotervehdys löytyy lippukunnan YouTube-kanavalta. Löydät sen klikkamalla tästä.

Lainaukset ovat otteita lippukunnanjohtaja Atte Jantusen pääjuhlassa pitämästä puheesta.